Shea maslac - afričko zlato

Posted by BM Logistic Sarajevo

Čudotvorna mast za kožu, kosu i nokte.

ZANIMLJIVOSTI:

Blijedo žuta mast vadi se iz ploda veličine oraha koje raste na Shea drvetu. Shea drvo je visoko 12-20 metara, a njegovo stanište je suho područje oko Sahare. Nikada nije kultivirano – glavni razlog je što je potrebno oko 15 godina da urodi prvim plodovima, a svoju puno zrelost postiže tek za 25-50 godina. Afrička tradicija je da je samo ženama dozvoljeno da dodiruju shea drvo, beru plodove i prerađuju ih.

Shea maslac/puter se naziva i „zlato žena“ jer omogućuje hiljadama afričkih žena da preradom shea plodova u maslac ostvare prihod i na taj način nabave odjeću, lijekove i omoguće školovanje svojoj djeci. Iz tog razloga je sječa stabala strogo zabranjena, a vjeruje se da su plodovi shea drveta božanski plodovi. Upotreba shea puter u Africi je široka, od mehlema za usne i balzama za kosu preko ljekovite masti, kreme za sunčanje, te losiona za njegu bebine kože do sastojaka u sapunu i sredstvima za čišćenje. Primjenjuje se i kao lijek za reumatske bolove, upale mišića, kao štit od pustinjskog vjetra, a neka plemena čak vjeruju da kožu namazanu shea maslacem ni metak ne može probiti.

UPOTREBA:

Shea puter (karite maslac) je između ostalog i jestiv, ali ipak njegova osnovna i najvažnija primjena je u kozmetičkoj industriji, gdje je praktično nezamjenjiv. Koristi se kao baza za mlijeka za tijelo, sapune, kreme za ruke, losione i regeneratore za kosu, prilikom čega je najefikasniji kod suhe i iritirane kože. Shea puter ima prijatno i jako umirujuće dejstvo, te ne čudi što je popularan i u terapiji ožiljaka, ekcema, opektina i psorijaze. 

Bogat je masnim kiselinama poput steroične i oleinske, koje su esencijalne za hidriranje epidermisa i očuvanja elastičnosti kože, te vitaminima A i E, a ima i visok sadržaj proteina i minerala.  Shea puter uglavnom ima obnavljajuće dejstvo, ali djeluje i protiv bora, te čuva balans vlažnosti kože, štiti kožu od UV zračenja i negativnih uticaja sredine. 

Veoma je djelotvoran kod regenaracija ćelija kože, ali i prilikom njege stare i naborane kože. Preporučljiv je tokom trudnoće radi prevencije strija, a zanimljivo je i da je "magičan" pri njezi osetljive kože kod djece i novorođenčadi. Shea puter jedan je od rijetkih prirodnih plodova koji štiti od UV zračenja (samo u nerafiniranom obliku), te pomaže kapilarnoj cirkulaciji što povećava dovod kisika u tkivo i poboljšava eliminaciju toksina. Dobro je i namazati ga na kožu nakon brijanja ili depilacije, jer smiruje i hrani kožu, te brzo zacjeljuje eventualne posjekotine.

 

                   
 RAFINISANI ILI NERAFINISANI SHEA MASLAC?!

Shea maslac može biti rafinisan i nerafinisan. Sirov ili nerafinisan shea masac je najčistija forma ovog putera, što znači da je najprirodnija i najmanje obrađena. Pošto se dobija manuelnim putem, zadržava vitamine, minerale i ostale hranljive sastojke. Rafinisani shea maslac , sa druge strane, je mnogo više obrađen i najviše se koristi u svakodnevnoj kozmetici.

Zašto se više koristi rafinisani shea maslac, ako je nerafinisani zdraviji?!

1.     Cijena: čist nerafinisani proizvod je uvijek skuplji.

2.     Miris: karakterističan orašasti miris nerafinisanog djevičanskog shea maslaca je veoma teško modifikovati i prikriti u gotovom proizvodu. Da bi se modifikovao miris nerafinisanog djevičanskog shea maslaca potrebno je dodati veliku količinu eteričnih ulja, koja su veoma skupa. Obzirom da se u proizvodima za njegu kože može dodati samo organičena količina eteričnih ulja da bi oni bili bezbjedni za upotrebu, često se dešava da miris shea maslaca ipak preovladava.

3.     Tekstura: rafinisani shea maslac ima finiju teksturu i prilagođen je za proizvodnju krema i losiona.

4.     Lakoća upotrebe: nerafinisani djevičanski shea maslac je zahtjevniji, odnosno sa njim je mnogo teže raditi.

 

Ukratko, shea maslac je izuzetan,  praktičan, povoljan  i neophodan svakoj ženi koja teži zdravoj, lijepoj i njegovanoj koži i kosi!

 

Pakovanje rafinisani: 1kg, 25kg

Pakovanje natural: 100g, 500g, 1kg